Schminka akademie: Jak čistit kosmetické štětce

Aby líčení, se kterým jsme si dali hodně práce, na tváři hezky vypadalo, je důležité pravidelně čistit kosmetické štětce. Věděli jste však, že tento krok může přispět i k podpoře normálního vzhledu pokožky a k tomu, že může být prodloužena životnost kosmetických výrobků? Pokud ne, jak na čištění štětců a jak často, se podíváme v článku.

Tohle se stane, pokud se kosmetický štětec pravidelně nečistí!

Špinavé štětce na make-up mohou způsobit na pleti učiněnou spoušť. Kromě toho, že se na nich hromadí zbytky produktů, nečistoty a olej, jsou doslova živnou půdou pro bakterie. To může bezesporu ohrozit vaši pleť. Například v podobě výskytu akné a vyrážek. Špinavé štětce na líčení mohou způsobit infekci, například plísňovou infekci, E. coli nebo stafylokokovou infekci, která může být někdy velmi vážná. Proto se doporučuje štětce čistit každých 7-10 dní. Pokud se líčením živíte, pak se musí štětce čistit klidně i několikrát denně.

Postup čištění kosmetických štětců

Opláchněte štětiny štětců pod vlažnou tekoucí vodou, abyste odstranili zbytky make-upu. Opláchněte opravdu pouze špičku, protože ponořením celé hlavice štětce se nakonec rozpustí lepidlo, které spojuje hlavici s rukojetí. Poté naplňte misku vlažnou vodou a polévkovou lžící jemného nebo čisticího šamponu. Použití obyčejného mýdla a vody může štětiny vysušit. Aby se odloučily a rozpustily nečistoty, napěněnou vodou promněte důkladně štětiny prsty rukou. Nakonec opláchněte štětiny pod tekoucí čistou vodou a před sušením z každého prsty vymačkejte zbytky tekutiny.

Tipy pro nouzové čištění štětce

Pokud na kompletní čištění štětce nemáte dostatek času, provizorně vám může posloužit sprej na čištění štětců nebo kosmetický ubrousek na čištění štětců. Tyto potřeby ale nenahrazují plnohodnotné čištění, které jsme vám představily výše. Proto ho ani tak nepřeskakujte a doma si na něj udělejte dostatek času.