Rozhovor s Koučkou stylu Ludmilou Dufkovou

Krásné oblečení a líčení jdou ruku v ruce. A kdo jiný by o tomto tématu mohl zasvěceně hovořit, než Koučka stylu Ludmila Dufková, která se věnuje barevné typologii pro muže i ženy (a to i na dálku) a která během schůzek s klientkami pracuje i s kosmetikou Schminka. Jaká byla její cesta k barevné typologii? A co by poradila ženám, aby se cítily dobře a samy sobě se líbily?

Z jakého důvodu jsi se rozhodla, že se z tebe stane koučka stylu a budeš se věnovat právě barevné typologii? Jaká byla tvoje cesta?

Má cesta plynula tak nějak přirozeně. Tyto vlohy ke kráse a módě mám už ve svých genech po mé babičce. Byla švadlena a v době před revolucí, kdy nebylo v obchodech tolik oblečení na výběr. Díky ní jsem chodila vždy hezky a zajímavě oblečená.  Byly to kousky, které jsme s babičkou vymýšlely nad tehdejším módním časopisem Burda.

Móda mě tedy zajímala vždy. V roce 1995 pak k nám do České republiky přišla barevná typologie vzhledu, která byla poslední puzzlík pro mou práci stylistky a vizážistky. Dala mi odpovědi na to, proč mi něco sluší víc nebo míň a proč se v něčem cítím lépe než v jiném kousku. Barvy jsou pro vše rozhodující.

Pomohla nějak barevná typologie a její principy i tobě? Například v pracovním nebo v soukromém životě? Pokud ano, jakých změn sis všimla?

Cit pro harmonii jsem měla vždy, ale nerozuměla jsem tomu, proč mi některé barvy sluší a některé ne. Barevná typologie vzhledu mi dala na vše odpovědi. Principu barevné typologie já říkám zákony přírody. Vychází z barev jednotlivých ročních období, jejich charakteristik a kombinací. I my lidé jsme součástí přírody a její principy máme už ve svých genech. Barevná typologie je jen vynáší na povrch. Příroda je moudrá, ví co je pro nás nejlepší. Vše uložila do našeho typu pigmentu s kterým jsme se narodili. Máme jej po celý život, protože se nemění. Stejně jako krevní skupina. Pokud si od přírody necháme poradit, můžeme být stejně přirození a harmoničtí, jako je ona sama. 

Mé osobní barvy, které díky barevné typologii znám, mi pomáhají cítit se dobře a mladistvě. Vím, že díky nim mi to vždy sluší a jednotlivé kousky se mi mezi sebou jednoduše kombinují. Lidé mi odhadují méně let, než mi ve skutečnosti je. Nákupy oblečení mě baví, jsou pro mě zábavou a radostí, protože vím, které oděvy jsou pro mě nejlepší a nezdržuji se zkoušením něčeho, co by mi neslušelo.

Díky mým osobním barvám se cítím dobře v každém oblečení. Ať už jsou to plavky, sportovní oblečení, kostýmek, nebo oděv do společnosti. Barvy se nám objevují na všem. V podnikání díky svým barvám působím profesionálně, podtrhují mou eleganci a ženskost.

Jak bys řekla, že lidé v České republice barevnou typologii a koučink osobního stylu vnímají? Uvědomují si podle tebe jejich důležitost, nebo v tomhle zatím zaostáváme za západními zeměmi?

Lidé, kterým na sobě záleží a chtějí být úspěšní jak v osobním, tak v profesním životě, chápou, že i jejich vzhled je důležitý. Může jim pomoci k šťastnému a úspěšnému životu. V zahraničí je běžné, že lidé mají kromě učitele jazyků i kouče a své osobní stylisty. Vzhled je neoddělitelnou součástí naší osobnosti a vyplatí se minimálně 1x za život tuto konzultaci, která nás nasměruje správným směrem, absolvovat.

V České republice se má hodně za to, že vzhled není důležitý, že je důležité naše nitro. To je veliký omyl. Vzhled je naší součástí, je naší vizitkou, ukazuje to, kým jsme uvnitř. Ne každý si ví rady a má jistotu jak se oblékat a upravovat. Vzhled nás na naší cestě životem může podporovat, ale také nám ubližovat. V tomto směru dělám osvětu na různých přednáškách a setkáních, kde mluvím o důležitosti našeho vzhledu a jak s ním správně pracovat.

Děláš konzultace a sezení jen fyzicky, nebo je možné objednat se i na konzultaci on-line?

Konzultace je možné absolvovat osobně u mě ve studiu v Brně, mohu ale také přijet také kamkoliv v České republice a na Slovensko. Konzultace se mnou je dále možná i on-line. Mám hodně klientek v zahraničí. Například v zemích, jako je Anglie, Francie, Chorvatsko a dokonce i Egypt. Mám pro tento typ konzultace vypracovaný postup a systém, při kterém pak konzultace probíhá stejně, jako bychom byli spolu v obýváku. Výstup a informace jsou úplně stejné, jako bychom se viděli osobně.

Jak dlouho u tebe zhruba jedna konzultace trvá? A je možné se domluvit třeba i na třídění šatní skříně a na asistovaných nákupech?

Konzultace trvá přibližně 2 hodiny. Během ní učím druhé dívat se na sebe novým způsobem. A to tak, aby sami uviděli, které barvy je osvěží, omladí a které jim ubližují - dělají je třeba starší a smutnější. Učím je vidět svou jedinečnost a krásu, a tu následně podtrhnout. A dodávám, že osobní krásu má opravdu každý. Hovoříme, jaké barvy a jejich kombinace jim sluší, jaké doplňky, brýle, náušnice apod. Ženy také líčím k jejich očím a pleti, hovoříme jaká barva vlasů by jim nejvíce slušela. Výstupem z této konzultace jsou také všechny shrnuté informace a osobní barevná karta.

Často po konzultaci barevné typologie chtějí ženy protřídit svůj šatník. Zaměřit se na barvy v šatníku, ale také na svou postavu a na nejlepší střihy oblečení, které jim padnou. Vybrat z něj to, co je dobré, ukázat kombinace co s čím nosit, a případně píšeme nákupní seznam, co v šatníku chybí, aby byl funkční. Asistované nákupy s klienty mám moc ráda. Mohou být sezónní, nebo k určitým slavnostnějším příležitostem. V obchodech klienti vidí, jak to funguje v praxi.

Jak postupuješ, pokud vnímáš, že někdo potřebuje tvoji pomoc, ale ještě není na nějaký krok připraven?

Ptám se, jak řeší své oblečení, jak je spokojený se svou šatní skříní a vzhledem. Jak řeší své nákupy a zda je něco, co by mu mohlo pomoct.

Hodně druhé zajímají principy barevné typologie a jak by jim mohla být přínosná. V současné době se o ní moc nemluví, a to je škoda, protože je pro nás velkým pomocníkem v péči o náš vzhled. Když se lidé dozví, že barevná typologie využívá jejich pigmentu se kterým se narodili a mají jej celý život stejný, pochopí, že se jim velice zjednoduší život - zjednoduší se jim rozhodování, co na sebe obléknout, vždy jim to sluší, ušetří za celý život spoustu peněz za nevydařené nákupy a již jim nic neleží ve skříni. 

Je podle tebe osobní styl otázkou peněz , nebo je možné být stylová a cítit se dobře i za "levný peníz"? Určují peníze kvalitu?

Osobní styl určitě není otázkou peněz. Naopak. Když víme, co nám sluší, známe své barvy, střihy k postavě, styl oblékání, ušetříme spoustu peněz. Nakupujeme cíleně, investujeme jen do kousků, které budeme opravdu nosit a budeme se v nich cítit dobře. Nic nám pak nebude ležet ve skříni. Když si koupíme oblečení v našich osobních barvách, které s námi ladí, i levnější kousky na nás budou působit luxusně. Naopak v barvách, které s námi neladí, dochází k tomu, že i v kvalitních kusech budeme působit fádně a obyčejně. Takto opravdu barvy fungují. Při mé konzultaci Barevné typologie se lidé doví informace z kterých budou čerpat po celý život, a to potom opravdu ušetří statisíce.

V jaké životní fázi tě lidé nejčastěji vyhledávají? A liší se tato motivace u mužů a u žen, nebo jsou motivy podobné?

Oslovují mě lidé,  kteří chtějí mít jistotu při nákupech, oblékání, chtějí to mít jednoduché.  Cítit se dobře, přirozeně, ale přesto i třeba profesionálně. Chápou, že vzhled je důležitý.

Často mě lidé oslovují při změně zaměstnání, při profesním postupu na vedoucí nebo managerské pozice. Ale také ženy po mateřské, kdy si potřebují budovat nový šatník do zaměstnání. Lidé, kterým na svém vzhledu záleží, chápou že je součástí jejich osobnosti a může je na jejich cestě významně podpořit. Ženy se chtějí líbit, chtějí být samy se sebou spokojené, působit mladším, štíhlejším dojmem. 

Ale také chtějí vědět jak se oblékat a upravovat do zaměstnání, kde je vzhled důležitý. Ženy, které se zatím moc nelíčily a chtějí začít, ale prioritou je u nich působit přirozeně. A to mají s barevnou typologií zaručené.

Muže často oblékání ani nákupy nebaví, mají jiné priority. Chtějí mít rozhodování co na sebe jednoduché, rychlé a efektivní. Často mě vyhledávají kvůli své profesi, ve které chtějí působit úspěšně a profesionálně a chtějí vzbuzovat přirozený respekt. Samozřejmě se ale také chtějí cítit dobře a líbit se ženám. 

Je součástí tvého poradenství i líčení a úprava zevnějšku? Pokud ano, jak probíhá?

Ano, jsem stylistka a vizážistka, věnuji se komplexnímu vzhledu člověka. 

Když zjistíme, které barvy ženě sluší, využijeme je i při líčení. Líčím ženy do barev, které ladí s jejich pletí, očima i oblečením, a které nám vyšly při stylingu. Vše je harmonické a přirozené k samotné osobnosti ženy. Součástí konzultace je i minikurz líčení, kde se žena doví, jak a čím se líčit. Přesně ty odstíny dekorativní kosmetiky, kterou líčíme, si pak mohou koupit pro své každodenní používání. Ráno před zrcadlem se pak žena umí sama rychle, ale krásně, nalíčit.


Také hovoříme o barvě vlasů, která je důležitá. Ženy pak s vlasy nemusí experimentovat metodou pokusu a omylu. Také probereme doplňky, jako jsou brýle, náušnice apod. Prostě se žena doví vše komplexně ke své osobnosti na míru. Vše dohromady s oblečením vytvoří krásný celek, který ženu rozzáří. A díky tomu pak působí mladistvě a přirozeně. 

Chtěla bys nám říct ještě něco, na co jsme se tě nezeptali?

Chtěla bych opravdu podtrhnout, že vzhled je v našem životě důležitý a vyplatí se o něm přemýšlet a pracovat na něm cíleně. Je součástí naší osobnosti. Ovlivňuje naši sebelásku, sebehodnotu, má vliv na naše vztahy i úspěch v zaměstnání. Má vliv na všechny oblasti našeho života. Může být naším velkým spojencem. Mé služby jsou zkratkou k vašemu autentickému, harmonickému a úspěšnému já.

Moc děkujeme a těšíme se na seriál, ve kterém nám řekneš své zkušenosti a tipy. :)

Líbil se vám rozhovor s Ludmilou Dufkovou? Navštivte její webovou stránku Koučka stylu