Často kladená otázka: Testuje Schminka na zvířatech?

Jednou na tohle téma dojít muselo. Čím dál častěji totiž dostáváme do našeho zákaznického chatu, komentářů a zpráv otázku, zda Schminka testuje své výrobky na zvířatech. Proto jsme se rozhodly toto téma otevřít v našem dnešním článku. 

Svět líčidel a pečující kosmetiky je pro uživatelky (a uživatele) často kouzelný. Díky kosmetickým produktům se nejen udržujeme v čistotě, ale také můžeme popustit uzdu své kreativitě a cítit se ve své kůži. Jenže, ještě v nedávné minulosti za tuto naši zálibu ve velkém platila zvířata, která se používala jako testovací subjekty. 

A vy se často ptáte: Jak přesně si v tomto ohledu stojí kosmetika Schminka? 

Něco o legislativě 

Na úvod je potřeba vás čtenáře informovat o tom, že problematiku testování na zvířatech v našich končinách ošetřuje legislativa. V současné době platí, že se nesmí na zvířatech testovat jak finální produkty, tak ani ingredience, které se používají pro výrobu. (V EU tento mód platí od roku 2014.)

Některé společnosti používají loga, která odkazují na to, že netestují na zvířatech, případně tuto větu používají u svých výrobků. Technicky vzato jde ale o obcházení zákona, protože ani ostatní značky v našem prostoru netestují na zvířatech. Nejde tedy o konkurenční výhodu. I přesto však mnozí zákazníci tyto informace a loga často vyhledávají a upřednostňují tyto značky před ostatními. 

Jak to děláme my ve Schmince 

  • okurka a měsíček

Nyní se podíváme na to, jak přesně to děláme my v kosmetice Schminka. Paní MUDr. Jana Cibulková, která je motorem firmy a z jejího náhledu na svět vychází celá filozofie značky, je velkým milovníkem zvířat. (Kromě toho, že má dva psy a kočku, ujala se dvou opuštěných psů a zachránila u silnice kocoura, který by to bez její okamžité pomoci a návštěvy veterináře asi nedal.) Zvířata má doma ale i mnoho dalších z nás a s láskou a maximální péčí se o ně všechny staráme. 

Když přijde chvíle, kdy je třeba kosmetiku a její vlastnosti otestovat, jako testovací subjekty figurují prakticky všechny členky týmu. Na výrobky a jejich vlastnosti si tímto způsobem dělá názor jak paní MUDr. Jana Cibulková osobně, která na základě svého pocitu a spokojenosti následně ladí barvu či texturu, tak kolegyně Alice, která pro vás každý den balí a vyřizuje objednávky, obchodní zástupkyně Veronika, Kateřina z marketingu a další dámy z výroby. Následně pak paní doktorku zahrnujeme dalšími postřehy, které bere při dokončování produktu v úvahu. 

Takto to bylo, je a bude vždycky, nehledě na to, jestli se pravidla testování na zvířatech rozvolní nebo ne. Vzhledem k tomu, že všechny žijeme, za svými výrobky a jejich kvalitou si stojíme. 

*Nově také k produktům na e-shopu přidáváme štítek VEGAN, takže si u nás vyberou i lidé, kteří se vyhýbají látkám živočišného původu. 

**Kosmetiku nevyrábíme na koleni, takže výrobky necháváme mikrobiologicky testovat v laboratoři a každý jde do schvalovacího procesu podle legislativy certifikovanou nebo akreditovanou firmou.

***Při výrobě dodržujeme postup SVP, což je zkratka pro Správnou Výrobní Praxi.