Jana Cibulková: Co znamená Baked technologie a aplikace wet&dry? Jak Schminka vznikla?

Komentář: "Kristýnka a Mirka z naší Schminky mi navrhly, jestli bych vysvětlila BAKED technologii u stínů a pudrů. Nikdy jsem žádny článek mimo výrobních postupů nepsala, takže je to moje premiera a budte, prosím, ke mne shovívaví. Zato jsem vyrobila a vyvinula velkou spoustu stínů, pudrů a tvářenek."

"Baked"

Baked - v angličtine znamená pečený. V italštině se baked stínům prvně začalo říkat terracotta - pečená zem. Jedná se o mnohem náročnější metodu výroby, než u klasických stínů a pudrů.

Historie Baked technologie

Kolébkou Baked technologie je Itálie. Přišla na svět přibližně před 30 ti lety. Dva vývojáři založili malou firmu. Díky této nové technologii se jim podařilo vybudovat úžasný závod. Partnerství zakladatelů se, bohužel rozešlo a podnik prodali. Nyní touto technologií disponuje jen několik málo firem. Tam Janička, pochopila, že chce pracovat s kosmetikou. A to konkrétně vyvíjet nové produkty a míchat jednotlivé barvy a směsi.

Proces výroby

Baked stíny se většinou skládají z minerálních pigmentů a mletých slíd, borosilikátových vloček a nebo syntetické slídy fluroflogopitu. Obsahují také spojující a pečující oleje a vůně. Na rozdíl od klasických stínů a pudrů má jejich výroba ještě několik kroků navíc a vyžaduje trpělivost a intuici. Každý odstín se chová jinak...

Jako druhý krok je potřeba připravit směs krémové konzistence, smíchat s práškem na těstovitou hmotu s určitými vlastnostmi.

Následně se hmota pomocí formy umístí na keramickou destičku. Tento způsob umožnuje dát stínům a pudrům různé tvary a případně je opatřit printem s vzory a ornamenty. Skoro hotový výrobek se přenese do pece, kde se po určitou dobu "zapéká".

Když vše dobře dopadne, tak jsou pudr/stíny krásné. Nakonec se ještě každý jednotlivý kus čistí speciální látkou, aby se odstranila vrchní tvrdá vrstvička a dosáhlo se jednolitého a hladkého povrchu. Následně se nechají několik dní vyzrát.

Mnoho výrobců baked produktů není, protože nejsou ochotni podstupovat tak náročnou výrobu. "To zlaté české ručičky mých kolegyň a moje trpělivost s urputností, způsobily, že vyrábíme krásné a kvalitní baked výrobky a jde nám to. Ani si nedovedete představit, kolik stínů, pudrů a tvářenek jsme vyhodily, popraskaly nám, když jsme je dopekly,nemalovaly, byly příliš tvrdé nebo příliš sypké,či z keramických destiček odpadávaly. Každá šarže je vždy sázka do loterie a při otvírání pece se všechny modlíme, aby to dobře dopadlo J. Nakonec jsme to vždycky dokázaly a ted můžete mít radost z krásných stínů, pudrů a tvářenek, které mají hodně pigmentace a speciální vlastnosti textury."

Wet &Dry

Ptáte-li se, v čem jsou vlastně baked stíny výjimečné, tady je odpověď.

Na rozdíl od klasických očních stínů se dají použít i za mokra (mokrým aplikátorem - pouze namočíte štěteček do vody) barva je intenzivnější a dobře se zafixuje. Dají se spolehlivě využít jako oční linka, která perfektně drží. Použítí je opravdu multifukční. S baked stíny/pudrem, nepotřebujete oční linky, rozjasňovač, tvářenku, bronzer... s baked máte všechno :)

"Držte nám palce a pokud se vám naše SCHMINKY líbí, občas si nějaké kupte. Myslete na náš kolektiv a malou ryze českou firmu s láskou."